Thursday, April 16, 2015

Resepi ‪Paku Rawan‬ / Bunga Keladi‬ / Pucuk Selimpat‬ / Genjer goreng Belacan

Assalamualaikum




pernah dengar tak paku rawan / bunga keladi / pucuk selimpat / genjer? pokok ni selalunya tumbuh kat kawasan padi

asalnye, aku teringin nak makan ulam ni. 

Aku mengajak asri join makan sekali. Tak best la makan sorang2.. .

"Kite tak makan sayur ni.. sayur ni banyak kat sawah. Hidup tepi sawah..." ujar asri

Hmm.. semalam pergi pasar. Then nampak sayur ni. Murah je rm1 seikat dikala semua benda naik harga sebab GST. Balik rumah terus rasa nak masak.

Celur paku rawan. Tumis bawang. Masuk sambal belacan. Kacau. Masuk garam. Tutup api.

Hasilnye. Husband pun bertambah 2 kali. Tu la sombong sangat. Konon tak makan. Ahahahahhahahahahahahahahhahaha

resepi di bawah :

RESEPI PAKU RAWAN GORENG BELACAN

1) Paku rawan 
2) Sambal belacan (cili api, cili merah, bawang, belacan)
3) garam secukup rasa
4) bawang merah + putih untuk menumis


CARA MEMBUAT

1) celur paku rawan. letak minyak sikit, untuk bagi kilat. tapis
2) tumis bawang.
3) masukkan sambal belacan. kacau
4) masukkan paku rawan. 
5) letak garam. Siap :)


ni hasilnye :)



bye ! 

2 comments:

ieza ashaari said...

serius tak pernah jumpa sayur ni. macam ieza dulu sebelum kahwin agak liat makan sayur. tapi bila dah kahwin, bercampur dengan family husband, mmg jadi suka sangat dengan sayur. anak pun mengikut makan sayur. :)

nadia said...

@eiza ashaari

hehe.. nadia pun 1sst time makan sayur tu