Wednesday, November 3, 2010

tak takot darah!

muehehehe..kau takut darah ke? tak sanggup tengok bini kau bersalin? sebab kau malu kalau kau pengsan dulu masa bini kau bersalin..mmg hampeh tau!! anak nak..tapi bile soh duduk + bagi semangat kat bini time bini kau tengah bersambung nyawa, kau bagi 1001 macam alasan..


aku faham..sesetengah orang ni..lemah semangat sikit bila tengok darah..aku tak sempat lak nak temuramah nape anda, anda dan anda takot darah


tadi, aku gi derma darah kat cafe baru...dah lama sangat tak derma..last derma tahun lepas...tahun ni je, umt dah 3 kali buat derma darah..aku je wat2 bz..malas nak derma sebab rekod derma darah kat bilik tingkat 5 ye!! malas nak turun naik..kali ke 3 ni baru macam terbuka hati nak gi derma..


turun bawah.isi borang..cucuk kali pertama sebab nak tgok boleh ke tak..then aku gi check tekanan darah..boleh lak benda alah tu rosak..kena guna manual..2, 3 kali..alhamdullilah lepas gak..muehehe


time nak derma tu, urat lak tak jumpa..demn demn demn..kesian kat nurse tu..penat tekan2, tak jumpa gak urat..bekas kena cucuk, jumpa..urat je tak jumpa2..dari kanan pindah tgn kiri...pastu pindah balik tgn kanan..last2 gi balik tgn kiri..jumpa urat mmg jumpa tapi belah tepi.


so, ngan macam payah, nurse tu cucuk & terpaksa pegang jarum tu sebab tak nak darah kuar slow2..mula2 aku cool..then rasa macam sakit..tapi still buat muka cool hak hak hak -.-"


maybe sebab pegang ngan ambik darah belah tepi wat aku rasa sakit kot..& sekarang aku rasa ngntok..tapi ada kelas kul 2...huhu



nota kaki:
nurse tu pelik napa aku pernah derma kat bintulu-perak..
hehehe
tu zaman plkn + matrix la

nak derma duit tak mampu sgt, so derma darah
kire simple la kan!
aku tak takut derma darah tapi still berdebar time dye nak cucuk..huhu

11 comments:

qamarul said...

saye laa antara lelaki yang pengsan dulu tue.. haha

nadia said...

@qamarul

jgn mintak anak ramai2..cian bini..hehehe..kena sorang2 je time bersalin..

=)

miemen said...

huk huk huk...
qamarul....kalo la sume laki mcm ko...
agak2 aku kawen ke x nnt???
nadia~tahniah sbb dah mnderma darah...aku sjak disahkan hemoglobin kurang msa mtrx, sjak tu aku frust nak derma darah...wuwuwu...

nadia said...
This comment has been removed by the author.
nadia said...

@miemen

huhuhu...dulu pown pernah ade sekali kes kurang hemoglobin..

kali tu je xderma darah..lepas tu, bile try agi sekali. aku da ley derma..hehehe

nurse tu siap pesal, makan dulu daging, hati biar darah tu ok sikit..then baru derma :)

Liquid said...

hee incek liquid pon penah xjumpe itu urat, nurse tu cucuk punye cucuk, pas balik tu tangan saya lebam dua minggu heh. sbb nurse tu ade terlukakan urat lain uhu

miemen said...

cik nadia...sejak2 tu aku sgtlah kuciwa....hihi

nadia said...

@incek liquid

eww~~ sakit tol kalo nurse tu cucuk banyak kali tapi tak jumpe lagi urat yg betul..

nasib baik tgn ni dah ak skit..hehehe :)

nadia said...

@miemen

ala..try je lagi..bole je tu..
maybe time tu tak cukup tido ke..
tu yg hemoglobin kurang

:)

maCy said...

tak layak derma darah. sedey x T__T

nadia said...

@macy

sedih :(
kalau tak dapat derma..

huhuhu