Thursday, August 13, 2015

#projekbekal Roti Jala + Kari Ayam

Assalamualaikum.

dah lama sangat aku tak berbekal ke tempat kerja. Asri sekarang kerja shift. Shift pagi dia start pukul 6.00 am. Asri akan bangun pukul 4.00-4.30 am. keluar rumah pukul 5 am sebab dari rumah ke tempat kerja dalam 40 minit. 

asri lak macam kesian kat aku. jadi dia insist tak nak aku masakkan bekal dia. dia kata kesian sebab pagi2 nak kena bangun sediakan bekal untuk dia. jadi bila tak bekalkan asri, aku pun jadi malas nak bawa bekal gi office.

dalam 2 bulan aku relax tak berbekal (dari bulan puasa). aku jadi kesian lak kat asri sebab dia kena makan luar time kerja. rasa macam malas sangat aku ni. huhuhu. lagi2 lepas tengok #projekbekal kat instagram. dulu dengan sekarang lain betul. penyakit malas ni memang susah betul nak ubah. last2 aku start bekalkan dia roti john. sekali je. malas gila kan? 

last2 semalam, aku masakkan roti telur sardin. febret dia mesti kena kurang minyak. kalau beli kat kedai, boleh perah minyak kat roti tu. 

recycle gambar lama. hewhew

pesen aku kalau nak bawa bekal gi office, aku kena pikir sehari awal. dalam kepala dah kena bayang2 nak masak apa. nak beli apa bila balik dari office. kalau pagi tu baru nak pikir, memang tak jadi apa la. 

harini mood aku nak masak ada balik. jadilah roti jala + kari ayam. sila lah abaikan rupa tak semengah roti jala aku tu. menjala pukul 4 pagi. macam kari ayam tu, aku dah masak separuh. lepas sejukkan, aku simpan dalam peti ais. pukul 4 pagi kuarkan baru tambah santan. 

roti jala + kari ayam


esok, aku plan nak masak breakfast + lunch untuk #projekbekal aku dengan asri. breakfast maybe lempeng kelapa + sambal ikan bilis. lunch lak sambal ikan. bahan2 kena prepare petang lepas balik kerja. esok tinggal masak je. kalau sume nak buat esok pagi memang tak sempat la gamaknye :)

Monday, June 15, 2015

Short Escape - Singapore 2 Hari 1 Malam #part3

Assalamualaikum



disebabkan kaki dah start sakit. kitorang lepak je kat luar USS. relax kejap. kat luar USS, ada smoking area tau. dalam USS pun ada smoking area. 




video
*melayan kanak2 main air ;p*


rehat dalam 20 minit, semua dah malas nak masuk dalam USS balik (fyi, boleh masuk balik lepas keluar USS, tapi make sure cop tangan. bagitahu petugas)


UNDERWATER WORLD SINGAPORE
flight balik ke Malaysia pukul 11 malam. jadi kitorang decide nak masuk underwater world. korang kena bagitahu kaunter korang dah msuk USS. nanti dapat murah sikit. sebenarnya boleh je beli sekali time beli tiket USS, tapi kitorang takut macam tergesa2. tu yang beli last minit. 


KOS (tiket + typhoon theatre) : SGD80 (4 orang)

kalau kau tanya pengalaman kat dalam ni? memang best sangat2. Cuma kitorang sampai da petang. jadi untuk pertunjukkan semua, tak de la dapat tengok.




















video

video

APA MENARIK DI UNDERWATER WORLD?


*google*

dah penat2 jalan daalm USS, relaxkan kaki kat dalam underwaterworld. macam kitorang, duduk depan aquarium ni. layan ikan berenang. hehehe. siap duduk kaki terjulur. ahahahaha. lepas tu, dorang siap bukak lagu yang slow2. memang layan la duduk depan aquarium ni. hilang rasa penat kat aquarium besar gabak ni. 


tengok.. orang tu siap meniarap bagai depan aquarium besar ni. hehehehehe.. so, nak tempat relax2 lepas gi USS, korang boleh masuk underwater world singapore

btw, jangan lupa masuk kat Typhoon Theatre. SGD2 je per entry. menarik gak kat sini. dapat rasa typhoon. hehehehe.. 


bila da dekat pukul 7 lebih, kitorang nak gerak ke airport. flight pukul 11. tapi saja nak duduk airport awal sikit. time ni, nak tunggu teksi panjang sikit. 1st come. 1st serve la kan? sabar ok? walaupun time tu kakai kau dah sakit sangat.T_______T dalam teksi on da way gi airport, sume ambik kesempatan lelap mata kejap. 

KOS (PULAU SENTOSA - AIRPORT) : SGD28

sampai airport, cari kedai makanan halal untuk dinner. aku langsung tak makan. sebab kenyang + penat. makan kat airport, confirm la mahal sikit

DINNER (AIRPORT) - SGD57 (3 makanan + 4 air)

flight balik malaysia pukul 11 malam. tapi flight aku delay 30 minit. hewhewhew..pantang ada masa, sume lelap mata



*asri*


*kemain cover tau*

*abg*

so far pergi singapore 2 hari 1 malam, memenatkan ! tapi best ! ahahaha. sampai rumah, mandi.. lepas tu terus zzzzz...

:)


Monday, June 8, 2015

Short Escape - Singapore 2 Hari 1 Malam #part2

Assalamualaikum



ha.. dah baca part 1 belum? kalau belum, baca kat SINI. kitorang berempat decide nak ke USS, awal pagi sebab tak nak pergi dah tengahari. kalau panas,dah takde mood.

macam aku, 6.30 pagi dah bangun. siap2, iron tudung. buat 3in1 yang hotel provide. lepas tu kejut asri. dalam pukul 7.30 pagi, kitorang dah check out hotel. lepas tu, terus gi breakfast kat kedai sama macam yang aku malam malam sebelumnya.


 
murtabak daging

aku order murtabak daging. kongsi dengan asri lagi. sebab kat bilik hotel, da makan maggi. hihihihi.
besar kan portion dia.

KOS (3 mknn + 4 air) : SGD20


UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE

Lepas breakfast, terus gerak gi USS, kitorang gerak sama dengan waktu orang pergi kerja, jadi teksi banyak takda. tapi takde la kena tunggu sampai 15 minit. dalam 8-10 minit, da dapat teksi, cuma jalan je la jammed sikit

KOS TAXI (dari hotel ke USS) : SGD18

lepas sampai USS. kitorang cari locker untuk letak luggage. kat area USS, ada beberapa tempat untuk luggage tau.







tempat locker kitorang ni tak berapa jauh dari turun taxi. naik escalator. dah nampak locker ni. ada 2 saiz untuk locker ni. kitorang ambik saiz yang paling besar. muat untuk luggage SIL & beg aku.

KOS LOCKER : SGD30 (sehari)

ENTRANCE USS

 disebabkan kitorang dah heavy breakfast dulu, lepas letak luggage kat locker, terus beratur nak masuk USS. masa sampai atas, orang dah memang ramai. macam kitorang, kitorang dah beli tiket online. jadi senang sikit. tak payah beratur dua kali. heeee



WAKTU OPERASI USS

10.00 AM-7.00 PM (WEEKDAYS)
10.00 AM - 9.00 PM (WEEKEND & PUBLIC HOLIDAY)



Ni kitorang sampai awal gak dalam pukul 9 lebih, dah beratur panjang. hehehe


us




muka excited ! tak berminyak. ahahaha


water cooler? jangan risau. banyak sangat water cooler dalam USS. aku just bawak botol je. dalam USS, baru isi air :)


TRANSFORMERS RIDE
disebabkan dah google. ramai yang cakap transformers ride uss singapore best. So, lepas je masuk, kitorang gi jalan terus. then terus ke kanan untuk masuk ke transformers. ahahaha. ambik gambar? so far, kitorang dah deal, ambik gambar nak last2. hehe.. nak enjoy main dulu.

google






disebabkan kitorang masuk awal & takde orang sangat, jadi takde kes beratur dekat sejam. kikikiki.. best! 


see.. kosong je :D


lepas keluar transformers, cuaca mendung je. hujan rintik2. aku memang siap2 bawak payung lipat. hehehe. macam abg & SIL takde bawak. jadi, dorang beli payung kat dalam USS

ANCIENT EGYPT
dalam ancient egypt ni ada revenge of the mummy. ride jugak. beheeee.. disebabkan asri & SIL tak nak naik macam ala2 roller coster, aku dengan abang je yang masuk. SIL & asri tunggu kat luar. jaga beg, hehe. 

dekat ancient egypt ni ada halal food. tapi disebabkan kitorang kenyang lagi, kitorang tak makan. 

SCI FI CITY
lepas naik ride kat ancient egypt, perasaan nak naik roller coster kat sci fi city terus takde. ahahahaha...tapi nasib tak berapa nak baik. disebabkan hujan, semua outdoor game, kena stop sampai kilat takde, melepaslah abg nak naik roller coster.

FAR FAR AWAY
disebabkan hujan rintik2, kitorang pun masuk la kat far far away. 

posing sat. masing2 dah start sakit kaki. hewhewhew



bagi aku, biasa2 je dalam far far away ni. hihi. tapi seronok gak sebab dapat duduk. relax kejap. hehehe

*google*


PUSS IN BOOTS GIANT JOURNEY
hujan dah mula stop, jadi kitorang decide nak naik puss in boots. rang dah start ramai. sebab dah tengahari. elok lagi 2 line nak sampai turn nak naik. tiba2 kilat jadi balik. so, outdoor game stop lagi sekali. T______T. frust tau i'olsss..

MEL'S CORNER
takkan nak main je kan? behee.. perut lapar. dalam USS, ada beberapa restaurant yang halal. kitorang decide makan kat mel's corner. 

*view dalam mel's corner*


KOS : SGD 65.70 (4 orang)

lepas makan, kitorang ambik gambar kat luar Mel's corner. 








LIGHT CAMERA ACTION
kat sini kita boleh tengok cara Steven Spielberg buat filem. kita boleh tengok, angin kuat, ombak besar, kilat, guruh dsb. light camera action ni area New York

MADAGASCAR
kitorang masuk gak kat madagascar. redha je la time kena tembak dengan air. mihihihihi

HOLLYWOOD
kaki dah start sakit. tapi kitorang dok melayan street performance kat area Hollywood 

video






p/s : banyak gak tempat yang kitorang tak pergi, hewhewhew. 
kekangan masa + penat dah, hehhee


to be continue (kaki penat, tapi nak jalan lagi !)

mihihihihihihi