Tuesday, October 26, 2010

kancil buat hal ; perlu pertolongan!!!

Sangat risau tengok en mondok a.k.a kancil oren, actually dah 2 kali en mondok buat hal ni..TEMPERATURE NAIK!! 1st masa kuar sambut birthday fatin..tibe2 kat batu buruk, temperature naik..risau tak yah nak cakap la..just tawakal bawak kete dari batu buruk ke umt..alhamdulillah sampai umt..fatin & su tak tahu..dowg sedar lepas aku cakap kat 7E tok jembal..esoknya, aku check air kete, kering..masa tu fikir, dah nak dekat 2 minggu tak check, patot la kering air nye..


Then, tadi lepas habis test kaedah penyelidikan maritim..sekali lagi temperature kete naik..perasan masa nak on da way gi makan malam..mulut suap nasi..tapi dalam pale piker pasal kete..sorry ye kak sha, tak sempat nak nikmati sgt sup tu..tu yg kate sup tu bese2 je.. sebenarnya nga risau pasal mondok..then, gi hantar kak sha & tihin, tawakal lagi sekali..alhamdulillah sampai kat hostel..


Masa tu, temperature dah sampai kat takat merah…aku mmg risau gile..cite kat atin..gi bukak bonet depan..ade dengar bunyi macam bocor..tapi tak tahu la tu bunyi pe..terus capai fon,tepon abg Tanya pasal mondok..abg cakp maybe kipas rosak…sok pagi kena tngok air ade ke tak..lepas tu kena tengok kipas fungsi ke tak..isi air sikit..tutup balik bonet & berharap sgt…esok, dapat settle kan hal ni..


Sampai bilik, rasa nak nanges..NONSENSE kn? Aku rasa sedey sebab aku kena buat keje ni sorang2..kalau kat rumah, ayah, abg ada…kau bayangkan kete ni keje lelaki, then aku kena gi bengkel..macam pelik sebab kat rumah aku mmg tak pernah nak ambik tahu pasal kete..tapi bila kat ganu, sume aku kena ambik tahu.


Tadi call ayah, mintak pendapat..sampai sekarang, pape hal pasal kete, Tanya abg ngan ayah dulu..1st, aku tak nak kena tipu pasal harga..so, aku akan tanya lar harga kat Selangor bape? 2nd, aku mmg tanya perlu ke tak perlu tukar kalau rosak pape..jadi, abg + ayah penting gile dalam hal kete ni..bile dengar ayah cakap, maybe bocor je..ade la lega sikit..


Dulu aku mmg tak reti langsung isi angin dalam tayar..sampai kat ganu, baru reti..tu pown mintak tolong epul yang ajar..dulu aku mmg tak reti nak check air..then, gi servis, pakcik tu yang ajar..minyak kete, reti eh isi..tapi masa kat rumah, aku jarang ambik port time isi minyak sebab aku tak suka bau minyak petrol..aku akan bayar, ayah yg isi minyak..

SEKARANG?? Sume kena buat sendiri, isi minyak, check angin tayar, check air, check minyak hitam..tapi aku happy sebab dalam umur 20 tahun, aku tahu basic pasal kete..




Nota kaki:

Tengah risau gile2…

So, mmg takde mood langsung nak pegang nota HRM atau buat assignment datin..

Lagi 1, tak de gambar..line slow





4 comments:

Anak Pak Muin said...

klau temp naik, try check air radiator..kdg2 klu da lame sgt, kne tuka air radiator 2...

~fais~ said...

hurm..sabar wei..
nt ape2 kte g baiki..
xde pe nye..
jgn risau sgt...

nadia said...

@anak pak muin


air radiator?? ok, thanks..

nadia said...

@fatin


ok beb