Sunday, March 6, 2011

dunia blog zaman sekarang #2

dunia blog sekarang menarik..semua dah berani bersuara..aritu kecoh pasal vlog..sape2 rajin blogwalking, baca entri tahu la kisah benda2 tu...masing2 ada pro ngan con kan?

baidewei, kat sini sekadar pekongsian, sama2 kita ubah mana yang patut k?





1. belog berat
belog berat ni boleh diistilahkan macam kau sakit perut nak #berak, tapi bila dah gi toilet, kau tak nak #berak, lepas tu perut kau memulas2..pe jadah persamaan aku ni.. T_T maksudnya aku tengah syok2 baca tajuk entri. lepas tu, klik belog..loading...loading..loading..dan loading..dan aku terus aku tekan X..


harap maklum ye, aku ni pengguna broadband celcom yang selalu slow tu..jadi kalau nak tunggu belog kau siap loading, baik aku terus ambik inisiatif tekan X kat belog kau..nak check berat blog kau? klik (sini)



kau kena sedar, kalau entri kau bes macam mana pun, tapi belog kau loading lambat, orang tetap malas nak singgah mahupun blogwalking kat belog kau..sepanjang pengalaman aku..blog list yang terlampau banyak boleh buatkan belog kau berat..nasihat aku, kau letak blog yang kau suka baca je




2. widget penuh
aku pun pernah terjebak dengan widget2..mula2 aku letak jam, lepas tu, widget gerak2 kat belah kiri kanan belog, fine..aku paham keseronokan letak widget..lagi2 kalau kau baru je buat belog..semua kau nak letak..


note : widget yang terlampau banyak akan beratkan belog..ok? mana yang kau rasa tak berkenaan, kau delete je




3. template macam kaler tadika

pilihan warna, haruslah sesuai..malas aku nak mention template kaler macam mana..yang penting template kau mestilah tak sakit mata mahupun sakitkan hati orang yang nak baca tu




4. lagu

lagu, aku pernah terjebak dengan lagu..tak sampai sebulan, aku buang balik widget lagu ni..sebab aku rasa bosan dengar lagu yang sama..aku selalu blogwalking dgn memastikan sound laptop aku ni mute.. sebab aku malas nak dengar lagu2 kat belog..

tapi kalau kau tak nak gak buang lagu, aku suggestkan lagu yang slow2..jadah kalau kau pasang lagu rock..sorang dtg, kutuk kau..sampai tiga ratos empat puluh enam org yang datang belog kau, akan kutuk kau sebab lagu kat belog kau tu





nota kaki:
cukup dulu 4, nanti aku up lagi 4 kat next entri

8 comments:

idea semulajadi said...

sokong2~
like entry nie :)

aRiZ said...

bagi aku la..lantakla nak bubuh apa kat blog..itu hak peribadi..hendak 1000 daya..taknak 1000 dalih..if taknak baca..jangan baca..bagi aku..blog adalah tempat berkongsi..kalau aku nak kongsi lagu rock ke..kan itu taste aku..tak salah kan?

nadia said...

@idea semulajadi
:)



@ariz
memang la tak salah, atau kau tak kisah orang kutuk kau? mungkin kau ada orang yang sama minat dengan kau gak..dan aku kalau aku, sape2 yang pasang muzik macam tu, mmg aku tak datang baca belog tu dah..


bila kau start buat blog, maknanya kau start kongsi semua kisah kau..kalau kau rasa tu hak peribadi kau, kau private la blog, chill! :)

farhan said...

lu ni mmg aneh la pmpuan..g mampos la org tu mau letak apa pun dlm blog dia. lu perasan tak lu punya entry ni mcm budak tak matang, mcm budak takda otak, mcm budak pmpuan yg tak period.skang ni wa nak lu bukak kepala otak lu yg tak matang tu, baca komen wa ni baik2..

(1)blog berat
wa rasa itu bukan masalah yg berpunca dari org yg bikin blog, tapi dari server internet lu yg mcm sial.dah tau tak mampu pkai broadband yg laju (mungkin lu ni kedekut, n jenis yg setakat ada broadband je)lu jgn sibuk2 mau bikin blog or bukak blog org lain.

(2)widget penuh n lagu rock
lu sindri ada ckp blog ni tempat kongsi semua kisah. dah blogger tu suka menda2 mcm tu,lu kena terima je la.itu pun salah satu cara dia mau kongsi apa yg dia suka.dia suka lagu rock,dia letak lagu rock.dia suka menda yg colourful,dia kaler dia punya blog mcm tadika.so apa masalah lu skang.

pesan wa,klu lu tak suka or tak mau baca org lain punya blog, lu kasi diam2 lu punya bontot.jgn bising2 sgt.mengganggu blogger lain lu tau tak. wa rasa baik lu guna papan kenyataan je utk ceritakan segala apa je psal idup lu.kat situ lu tak payah risau psal menda2 yg annoying. tp tak tau la kot2 lu mau letak radio kat papan kenyataan lu tu..

fazey said...

@farhan

tengs komen kau..

pasal belog berat,
aku dah bagitahu, aku mmg guna broadband, aku student..mana ada kaya, lain la kau kan? mungkin kau ni tokeh super market..


widget penuh
yg kau nak sentap2 ni nape? lagu rock tu, contoh je pun..aku rasa, baik kau pos white board kat rumah aku...boleh aku tulis kat situ je? ok? jgn lupa post sekali marker permenant

kau dengan ariz tu member? ke org yg sama? masing2 tunjuk hebat..tapi anon..


last, dah kau gak yg cakap

'lu sindri ada ckp blog ni tempat kongsi semua kisah. dah blogger tu suka menda2 mcm tu,lu kena terima je la.'

sekarang lu leh terima tak komen gua ni? kalau tak suka, tak yah baca, tak yah komen..tapi kalau lu komen lagi, gua tak kesah nak balas balik..chill !

farhan said...

hehhee...kekadang wa suka ngan pmpuan yg byk ckp guna bontot mcm lu..

all hail bitch :)

aRiZ said...

sorry nadia..saya bagi pendapat je.. maaflah terkasar bahasa.. usah panjangkan sengketa... sebagai rockers tegar... kami sedikit tersinggung dengan penulisan di blog anda... maaflah ye..

fazey said...

@farhan

aku cakap guna mulut, tapi kat dalam ni, jari2 aku je yang taip..

baru aku tau kau cakap guna bontot..


@ariz

patut la macam sentap je..rockers rupanya..rockers tu contoh je..tak ramai yang suka belog kalau muzik rancak sangat..lagipun ada je kan selain muzik yang rancak?


awal2 entri dah ada tulis, ni sekadar perkongsian, mana yang patut, ubah..tapi kalau korang tak nak ubah, takkan aku nak saman ke hape kan?

chill sudah! tak yang nak guna frasa budak tak period la, bontot la..

dan aku takde masa nak layan benda tak berfaedah ni..tq